Posted on

Ruta: Garraf, Baix Llobregat, Bages, Solsonès, Berguedà, Anoia, Alt Penedès, Garraf

Carretera a Sant Llorenç de Morunys

Sortim de Cubelles, (Garraf), direcció Martorell (Baix Llobregat), on farem la nostra primera parada per unir-nos al nostre company de viatge. Un cop realitzades les salutacions pertinents ens dirigim a la localitat de Manresa, capital del Bages. Situada a l’extrem meridional del Plà de Bages, al nord de la confluència dels rius Llobregat i Cardener. Fem una parada per reposar forces al Restaurant Viena, abans de continuar amb la ruta.

Prosseguim cap al nord-oest direcció Sant Joan de Vilatorrada, antigament anomenat Sant Martí de Torroella i on actualment es troba la presó de Lledoners. El riu Cardener discorre a través del terme municipal de relleu pla; continuem per la C-1410 carretera de Manresa a Solsona es converteix en la C-55, passem per Callús, on es troben les antigues ruïnes del castell de Gotmar, Súria, als peus de l’antic castell o Guàrdia de Súria es troba el nucli de població d’estructura medieval. Arribem a Cardona, situat a l’extrem nord-occidental de la comarca, que limita amb el Solsonès. A mesura que anem arribant ens sentim observats per la gran fortificació del Castell de Cardona, situat dalt d’un turó que domina la població. També sobre el mateix turó s’alça la col·legiata de Sant Vicenç del segle XI. Al nucli urbà, destaquen l’església gòtica de Sant Miquel, la plaça porticada del Mercat i el museu de la Sal.

Castell de Cardona – Foto: Patrimoni/Gencat

Continuem per la C-55 direcció Solsona, capital de la comarca de Solsonès. Solsona està situada al centre de la comarca, té el seu origen les carreteres C-149 i L-301 que la relacionen amb Berga (Berguedà) i Bassella (Alt Urgell), respectivament. La part antiga de la ciutat, conocidad com “Clos antic” o “Vila Vella”, presenta gran interès arquitectònic. Conserva gran part de les muralles, les torres i els portals. El portal del Pont és d’estil neoclàssic. La catedral de Santa Maria de Solsona, inclou el palau Episcopal, d’estil neoclàssic. La Casa de la Ciutat, edifici renaixentista, de al segle XVI. El museu diocesà i comarcal es troba en el palau Episcopal i conté pintures romàniques, gòtiques i diverses mostres de l’art comarcal. Una de les seeccions de l’museu (museu de la Sal) exposa curioses cristal·litzacions i objectes fets amb sal de Cardona.

Sortim de Solsona per la C-462 direcció nord cap el Pantà de la Llosa del Cavall i Sant Llorenç de Morunys. Endinsar-se en la Vall de Lord, passejar pels estrets carrers de Sant Llorenç de Morunys (el segon poble més important de la comarca) o veure el naixement del riu Cardener, prop de la Coma i la Pedra. Hi ha diversos llocs que explorar i que són una meravella. El santuari de Lord és un bon lloc per fer una caminada i gaudir de la solitud monàstica de la seva comunitat i de el paisatge del pantà de la Llosa de Cavall, la serra dels Bastets, Busa i la vall del Cardener. Més a nord, es troba l’estació d’esquí de Port de Comte, paradís dels esports de neu i de molts altres com el senderisme, les rutes BTT i l’equitació. De tornada per la LV-4241 camí a Solsona es poden visitar la zona de pícnic de Coll de Jou i el mirador de la Creu del Codó.

Sant Llorenç de Morunys – Foto: ©️J.Arnau / Atelier Photo

Continuem la ruta per la LV-4241 direcció Berga, amb un asfalt molt bo fins arribar a al límit de la comarca de Solsonès, un cop entrem a la comarca de Berguedà canvia i es torna més antic i desgastat fins arribar a Berga.

Continuem cap el nort per la C-16 direcció Bagà, fent una parada per a dinar a Cercs (La Font Gran). Recordeu que a La Font Gran no admeten targetes de crèdit.

Un cop donat bona compte de les viandes i un bon descans en un entorn molt bonic, reprenem el viatge de tornada a casa. Prenem per la C-16 i C-25 direcció sud fins a Manresa, on ens separarem del nostre company de viatge. Continuem per la C-25 fins al desviament per agafar la C-15 sentit sud i direcció Igualada. Sense deixar la C-15, continuarem cap al sud direcció Vilafranca de Penedès i Vilanova i la Geltrú, on girarem a la dreta, sentit sud-oest per la C-31 fins arribar al nostre destí.

Fotos aquí

6 Replies to “Sant Llorenç de Morunys – La Font Gran de Cercs”

  1. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

Deixa un comentari